HARI
RAYA AIDILADHA
Hari
Raya Aidiladha atau Hari Raya Haji
merupakan perayaan yang dirayakan di seluruh dunia. Ia adalah perayaan yang
terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri yang disambut pada setiap 1 Syawal.
Aidiladha disambut pada hari ke sepuluh, sebelas, dua belas dan tiga belas
bulan Zulhijjah setiap tahun. Bermula dengan Takbir Aidiladha pada malam 10
Zulhijjah, diikuti dengan solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha pada 10
Zulhijjah, sambutan diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan sama ada
pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijjah. Aidiladha adalah perayaan yang
istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah
pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan kesabaran anaknya
Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah S.W.T .
Pada
hari raya, orang Islam disunatkan mengenakan pakaian yang paling cantik, paling
bersih, dan juga mengenakan wangi-wangian. Pada pagi hari raya korban, umat
Islam akan mengerjakan sembahyang sunat Hari Raya sebanyak 2 rakaat dengan 7
takbir pada rakaat pertama diikuti 5 takbir pada rakaat kedua. Bagi Aidiladha,
hikmat disunatkan makan selepasnya supaya makanan yang mula-mula dimakan pada
hari itu adalah daging korban yang berkat. Selepas bersembahyang, upacara
korban akan dimulakan. Hari Raya Aidiladha disambut ketika umat Islam membuat
penziarahan ke Mekah, mengunjung Kaabah dan melakukan korban sembelihan.
Amalan ziarah- menziarahi merupakan fenomena
yang biasa ketika sambutan perayaan. Secara tidak langsung perpaduan antara
kaum dapat dipupuk. Amalan memohon maaf ketika perayaan dapat menjernihkan
sebarang perselisihan faham dan memulihkan kasih sayang antara anggota
keluarga. Amalan mengadakan rumah
terbuka juga turut dilakukan semasa perayaan Aidiladha. Selain itu, amalan
memakai pakaian dan memasak makanan tradisional menyerikan lagi sambutan
perayaan.
JUADAH DI HARI RAYA
AIDILADHA
RENDANG DAGING
Bahan- bahan
1 kg daging
3 cawan cili kisar- guna
6 sudu besar
1 kg santan pekat
4 sudu kerisik – guna 1 ½
pek
2-4 helai daun kunyit-
carik
Garam, asam jawa dan gula
Bahan
A
8 biji bawang merah-
tambah 1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
BAHAN
B
2 inci lengkuas muda
7 batang serai- hiris
2 sudu makan ketumbar
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
LEMANG
Bahan
2 kg beras pulut
5 biji kelapa
4 batang buluh lemang
Daun pisang muda
Garam secukup rasa
SERUNDING
AYAM
Bahan
1 kilo isi ayam atau
seekor ayam( ambil isi sahaja)
1 kilo santan
3 genggam jintan kasar
3 genggam ketumbar
½ kilo bawang besar
10 ulas bawang putih
2 senduk gula, garam
secukup rasa
5 senduk cili kisar
2 cm halia
1 paket kerisik
Minyak untuk menumis
Secawan air asam jawa
PAKAIAN- PAKAIAN SEMASA PERAYAAN
BAJU
KURUNG KAMPUNG
(
GAMBAR 1)
BAJU
KURUNG MODEN
(GAMBAR 2)
BAJU
KURUNG KLASIK
(
GAMBAR 3)
BAJU
MELAYU
(GAMBAR 4)
JUBAH
LELAKI
(GAMBAR 5)
JUBAH
WANITA
(GAMBAR 6)
No comments:
Post a Comment